Perinatoloji

Klinik Hakkında

Perinatoloji; yüksek riskli gebelik olarak tanımlanan, anne ve bebek sağlığını olumsuz etkileyebilecek, gebelik sürecinde ciddi sağlık problemlerinin gelişimine sebebiyet verebilecek hastalıkların veya koşulların takip ve tedavisini yürüten bilim dalıdır. Kadın hastalıkları ve doğum ihtisasını tamamlamış uzman hekimlerin ek yan dal ihtisas eğitimi almaları sonucu yer aldıkları bir uzmanlık dalıdır. Sağlıklı bir gebenin rutin takibini kadın doğum uzmanları yürütebilirken, özel koşul veya rahatsızlıklar nedeniyle riskli olan gebeliklerin takibi perinataloglar tarafından yürütülür.
Perinatoloji; anne ve bebek sağlığını sıkıntıya sokabilecek risk faktörlerinin bulunduğu gebelik vakalarıyla ilgilenir. Bazı durumlar yüksek riskli gebeliklere yol açabildiğinden, perinatoloji alanına girer.İleri yaş gebelikleri, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkları olan gebelikler, gebelik sırasında gelişen diyabet hastalığı, gebelik sırasında gelişen yüksek tansiyon, preeklampsi veya eklampsi, plasentanın anatomik yerleşim problemleri, aşağı yerleşimli veya derin yerleşimli plasenta (plasenta previa), ikiz veya çoğul gebelikler, Rh uyuşmazlığından etkilenen gebelikler, bebekte büyüme ve/veya gelişme geriliği, amniyon sıvısının fazla veya az olması ile ilgili problemler, gebelik sırasında gelişen enfeksiyonlar veya anne adayındaki kronik enfeksiyonlar, genetik hastalıklar veya gelişimsel problemler, organ eksiklikleri ya da anomalileri takip eder.
Perinatoloji; yüksek riskli gebelik durumunda anne ve bebeğin sağlık durumunun değerlendirilmesi, sağlığı olumsuz etkileyen hastalıkların tedavisi ve takibinin yapılması, gebelik süreci ve doğum esnasında ek sağlık problemlerinin yaşanmamasına yönelik tedbir ve planlamaların yapılması, doğumun sorunsuz şekilde sağlanması, gerekli hallerde sezaryen yöntemiyle doğumun gerçekleştirilmesi gibi sağlık hizmetlerini yürütür.
Gebelik süresince hastaların olası sağlık sorunları açısından değerlendirilebilmesi için gebeliğin 11.-14. haftalarında yapılan birinci trimester tarama ultrasonografisi, genetik hastalıklar, büyüme-gelişme geriliği ve diğer sağlık sorunlarının tespiti için yapılan 2’li test, anne  kanında fetal DNA testi; riskli bulunan gebelerde tanı ve gerekli hallerde tedavi yöntemlerinin uygulanması veya yönetilmesi, gerekli hallerde amniyosentez, koriyonik villüs örneklemesi veya göbek kordonundan kanı alınması, 18.-22. haftalar arasında 2. Trimester tarama ultrasonografisi ile bebekte olabilecek büyüme-gelişme yönünden gerilik, anomali veya anatomik sorunların tespiti gibi değerlendirmeler  yapılmaktadır.

09 Ocak 2025