Diyetisyenlik Birimi

Klinik Hakkında

UŞAK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

DİYETİSYEN POLİKLİNİĞİ

  • Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yer alan Beslenme ve Diyet Polikliniği toplumun yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilinçlendirilmesi çalışmalarına destek vermeyi amaçlamaktadır.
  • Bu nedenle hastanemizde hizmet veren Diyet Polikliniği’nde bireylerin sağlıklı vücut ağırlığına ulaştırılması, ulaşılan vücut ağırlığının korunması, sağlıklı beslenme alışkanlıkların kazandırılması ve hastalıklarına uygun olarak beslenmelerinin düzenlenmesi amaçlanmaktadır.
  • İlgili branş Doktoru tarafından polikliniğimize yönlendirilen bireylerin öncelikle genel beslenme alışkanlıkları, besin tüketim sıklıkları, besin hazırlama-pişirme yöntemleri, beslenmeye ilişkin laboratuar bulguları değerlendirilmektedir.
  • Bu değerlendirmelerden sonra bireylerin vücut bileşimleri ölçülmekte ve tüm bu değerlendirmeler doğrultusunda bireysel beslenme planı düzenlenmektedir.
  • Diyet programları bireyin yaşına, cinsiyetine, bazal metabolizma hızına, özel fizyolojik durumuna (gebe, emzikli, hastalık vb), fiziksel aktivitesi ve beslenme alışkanlıklarına göre tamamen bireye özgü olarak hazırlanmaktadır.
  • Görsel ve yazılı basında hatalı bir şekilde yer alan, tüm bireylere uygulanan tek tip bir paket program uygulanmamaktadır.
  • Haftalık, 15 günlük ya da aylık kontrollerde vücut bileşiminde meydana gelen değişiklikler ölçülerek elde edilen sonuçlar ile diyet programı birlikte değerlendirilmekte, bireylere sağlıklı beslenme ile ilgili eğitim ve bilgiler verilmektedir.
  • Böylelikle hatalı beslenme alışkanlıklardan vazgeçme, bunların yerine istenen doğru beslenme davranışları geliştirme amaçlanmaktadır.
  • Polikliniğimize kilo kaybı ve kontrolü (zayıflama) amacıyla başvurabilecekleri gibi, kilo alamama problemi (zayıflık) yaşayan danışanlarımız da başvurabilmektedir.



        diyet.jpg             


Hastanemiz Beslenme ve Diyet Polikliniğinde Bilgisayarlı Vücut Analiz Tartısı ile hizmetinizdeyiz

Hastanemiz Beslenme ve Diyet Polikliniğine kilo kontrolü amacıyla başvuran danışanlarımızın vücut analizleri diyetisyenlerimiz kontrolünde yapılarak yorumlanmaktadır. Yapılan bilgisayarlı analizle vücudunuzun yağ, kas , sıvı oranlarını ve bazal metabolizma hızınızı öğrenebilir, ideal oranlar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Önerilen beslenme programı uygulandıktan sonra yaptıracağınız ölçümlerle vücudunuzun yağ, kas ve sıvı oranlarını karşılaştırmalı bilgisayar analiz raporuyla takip edebilirsiniz.



       




POLİKLİNİĞİMİZDEN HASTALIĞINIZA ÖZGÜ BESLENME HAKKINDA BİLGİ EDİNEBİLİRSİNİZ

 

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARINDA BESLENME

-Gastroözofajiyel reflü hastalığı, Mide fıtığı, Gastrit, Peptik ülser, İshal (Diyare), Konstipasyon (Kabızlık), İBS, Spastik kolon, Meteorizm (gaz, şişkinlik) durumlarında beslenme

 -Tüp mide, gastrik bypass vb. ameliyatları sonrası beslenme

-Çölyak hastalığı (gluten enteropatisi), Laktoz intoleransı -Ülseratif kolit, Chron’s hastalığı, Divertikülozis, Kolon kanseri

 -FODMAP diyeti yaklaşımı ile bağırsakta oluşan gaz, şişkinlik vb. durumların beslenme tedavisi

KARACİĞER, SAFRA KESESİ VE PANKREAS HASTALIKLARINDA BESLENME

-Hepatit, siroz, karaciğer yağlanması, karaciğer nakli vb. durumlarda beslenme

 -Kolesistit (safra kesesi iltihabı), safra taşı varlığında beslenme, pankreatit (pankreas iltihabı)

BÖBREK HASTALIKLARINDA BESLENME

-Akut glomerulo nefrit (nefritik sendrom), Kronik glomerulo nefrit, Nefrotik sendrom

-Akut böbrek yetmezliği, Kronik böbrek yetmezliği

 -Hemodiyaliz ve periton diyalizi tedavisi alan hastalarda beslenme

-Böbrek taşı tedavisi alan hastalarda beslenme

DİABET VE BESLENME TEDAVİSİ

 -Tip I Diabette beslenme ve Tip II Diabette beslenme

-Gestasyonel Diabet (Gebelikte görülen şeker hastalığı) beslenme tedavisi

-Yoğun insülin tedavisi alan ve insülin pompası kullanan yetişkin ve çocuk hastalarda karbonhidrat sayımı tekniği ile diabetin kontrol altına alınması

-Bozulmuş açlık glikozu, insülin direnci ve latent (gizli) diabet varlığında beslenme tedavisi

KARDİYOVASKÜLER VE ATEROSKLEROTİK HASTALIKLARDA BESLENME

-Koroner kalp hastalıklarında risk faktörü oluşturan kolesterol ve trigliserit vb. kan lipitleri yüksekliğinde beslenme

-Hipertansiyonda beslenme ve DASH diyeti yaklaşımı ile hipertansiyonun beslenme tedavisi

KANSERDE BESLENME




14 Şubat 2024