Pelvik Taban Ünitesi
14 Mart 2024

Pelvik Taban Birimi


PELVİK TABAN ÜNİTESİ

Kadınlarda pelvik taban bozuklukları (idrar kaçırma, gaz-gaita kaçırma, genital organ sarkmaları vb..) toplumda oldukça yüksek oranda görülmektedir. 2022 verilerine göre üriner inkontinans için bu oran %38-49, anal-fekal inkontinansta %15 ve pelvik organ prolapsusunda %5’tir.

Pelvik taban disfonksiyonları yaşlanma, gebelik-doğum, sigara, obezite,kabızlık, kronik hastalıklar vb. pek çok nedenle oluşabilmekte ve kadınlarda sosyal, psikolojik pek çok soruna neden olmaktadır. Hastalarda sosyal izolasyon, bakım sorunları, cinsel işlev bozuklukları, depresyon ayrıca hijyen problemlerine bağlı üriner sistem enfeksiyonları gözlenebilmektedir.

Bu hastalarda tedavi; diyet ve yaşam şekli değişimleri, pelvik taban fizik tedavisi, tıbbi vecerrahi olarak yapılabilmektedir.

Pelvik taban bozuklukları tedavisinin başlangıç aşamasını diyet ve yaşam şekli değişimleri ve pelvik taban fizik tedavi uygulamaları oluşturmaktadır. Hastanın verdiği yanıta göre tedavi bu şekilde yürütülmekte ya da tıbbi tedavide eklenebilmektedir. Fakat bazı hasta gruplarında önce cerrahi tedavi uygulanmakta sonrasında   pelvik taban fizik tedavi uygulamalarına geçilmektedir.

Hastanemizde pelvik taban bozukluklarına yönelik ‘Pelvik Taban Ünitesi’ kurulmuştur. Bu ünitede hastaların tanı -tedavi ve takibi; Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrem Şenyuva, Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü Dr Öğr Üyesi Nihal Yılmaz ve fizyoterapist Hilal Şap eşliğinde multidisipliner bir ekip olarak yürütülmektedir. Pelvik taban bozukluğu ile bu üniteye başvuran hastaların tanı, tıbbi/cerrahi tedavisi ekibin kadın doğum hekimi, fizik tedavi uygulamaları ise fizik tedavi hekimi ve fizyoterapist tarafından yapılmaktadır.

Pelvik Taban Ünitesinde yapılan tedaviler;

- Hastaya Özel Mesane ve Bağırsak eğitimi verilir

-Urgency(sıkışma) hissi ile başa çıkma yöntemleri öğretilir

-Tedavi önce karın, sırt ve göğüs bölgesine gerekli manuel yaklaşımlar yapılarak gergin kaslar gevşetilir ve vücut rehabilitasyon programına hazırlanır.

-Hastaya doğru soluk alıp verme yani diyafram solunumu öğretilir

-Pelvik kuşak farkındalığı öğretilir

-Seslerden (i ve z sesi) faydalanılarak pelvik taban kaslarını eğitilir

-Pelvik Taban Kasları elektrik stimülasyonu (ETS) ile güçlendirilir

-Pelvik Taban Dinamik kas egzersizleriile kaslar güçlendirilir

-Nöro modülasyon ile bozulan idrar gaita hissi yeniden düzenlenir.